Biografie Nicky Bouwers

Nicky Bouwers (1976) studeerde in de vooropleiding piano bij Rudy de Heus aan het conservatorium in Zwolle. Alvorens met haar zangopleiding te beginnen, studeerde zij bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Enkele jaren na afronding van deze studie startte ze haar studie zang aan het Utrechts Conservatorium. Na haar eindexamen (Bachelor) vervolgde ze haar zangstudie bij Jón Thorsteinsson in de Master-fase aan hetzelfde conservatorium, waarvan haar eindexamen in juni 2010 plaatsvond. Zij studeert momenteel verder bij Jón Thorsteinsson en Charlotte Margiono.

Verder studeerde ze aan het Utrechts Conservatorium harmonie-/fanfaredirectie bij Danny Oosterman, waarin ze eindexamen (Bachelor) deed. Daarnaast volgde ze bij Rob Vermeulen bijvaklessen in koordirectie.

Zij is onder andere werkzaam als zangeres, dirigent en stemcoach voor koren. Zo is zij diverse malen te horen geweest als soliste in oratoriumwerken, zoals het Weihnachtsoratorium (alle cantates) van Bach, diverse Bachcantates, een Lutherse Mis van Bach, de Messiah van Händel, het Stabat Mater van Pergolesi, het Oratorio de Noël van Saint-Saëns, de Krönungsmesse van Mozart en de Petite Messe Solennelle van Rossini. Daarnaast vertolkte zij diverse keren repertoire van moderne componisten, zoals “The white whale of Beverwijck” van David Dramm, liederen van Webern en een kameropera van Anne Ku. Ook vertolkte zij met het Graziakwartet werken voor zang en strijkkwartet van Butterworth en Barber. In januari 2011 nam zij deel aan het kamerkoorproject ‘Meesters en Gezellen’ van stichting Tettix in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor. Op het Bachfestival Dordrecht volgde zij een masterclass bij Jos van Veldhoven. Met pianist Thijn Vermeulen vormt zij een vast duo, treedt zij regelmatig op en heeft zij de CD To Live, To Loveopgenomen.

Ze wordt regelmatig als projectdirigent gevraagd. Zo dirigeerde zij het Concierto de Aranjuez van Rodrigo in de versie voor harp en orkest. In 2012 dirigeerde zij een project Rondom Brahms met Vocaal ensemble Tien. Verder dirigeert zij het Rotterdamse koor Mag geen naam hebben en het koor Cantiamo te Krimpen aan den IJssel. Zij is daarnaast gespecialiseerd in stemvorming aan koren en is de zangcoach van het Nederlands Studenten Kamerkoor.