Biografie Thorwald Jørgensen

Op 14-jarige leeftijd kreeg Thorwald Jørgensen zijn eerste slagwerkles van Peter Elberse (paukenist Nederlands Philharmonisch Orkest). Na de middelbare school studeerde hij slagwerk aan het Conservatorium van Utrecht en Tilburg, alwaar hij les had van Werner Otten, Hans Zonderop, Johan Faber en Peter de Vries. Hij studeerde af bij Arnold Marinissen als Uitvoerend Musicus.

De Theremin vormde een logisch vervolg op slagwerk. Dit instrument vereist immers net als slagwerk ook een goede afzonderlijke coördinatie van de linker- en rechterhand. Thorwald studeerde bij de gerenommeerde virtuoos Lydia Kavina, de laatste protegé van Leon Theremin (de uitvinder van het instrument). Samen met haar heeft hij op diverse internationale festivals concerten gegeven. Ook wordt Thorwald gecoached door Saskia Boon, voormalig celliste van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Met haar bestudeert hij het repertoire voor strijkinstrumenten alsmede originele composities voor Theremin. Samen werken zij aan de toepassing van strijkerstechnieken in de praktijk van het bespelen van de Theremin.

Als thereminsolist speelde Thorwald met orkesten zoals o.a. het Limburgs symfonie orkest, het Zeeuws orkest, het Philips orkest, Ty Kamerorkest, Nederlands Theaterorkest in diverse grote zalen, zoals Vredenburg, Paradiso, Philipszaal Eindhoven, de Doelen, Concertzaal Tilburg en het Concertgebouw te Amsterdam. Daarnaast voerde hij solo recitals uit in een aantal kleinere zalen in binnen- en buitenland. Thorwald is ook een groot liefhebber van kamermuziek in al zijn vormen, van alleen Theremin en piano tot grotere bezettingen. Zo speelde hij oringele kamermuziek werken voor Theremin en ensemble van onder meer Bohuslav Martinu, Miklos Rozsá, Percy Grainger en Joseph Schillinger.

Naast het bespelen van de Theremin is Thorwald bijzonder geïnteresserd in de historie van dit instrument, en dan met name de composities die ervoor geschreven zijn. In de loop der tijd verzamelde Thorwald een uitgebreide collectie van originele werken voor de Theremin. Bovendien hebben diverse componisten nieuwe stukken geschreven voor Thorwald: zo componeerde o.a. de Libanese componist Houtaf Khoury voor hem een nieuw concertino voor Theremin en orkest, Kerry woodward (UK) een werk voor theremin en piano en de Russische componist Andrew Popoff schreef voor hem het werk “Dark Dark Forest” voor theremin en orkest als ook een 4 delige suite “wind of the east” voor theremin en piano.

Thorwald speelt momenteel op een voor hem op maat gemaakte Theremin. Dit instrument werd gebouwd door Theremin-ingenieur Thierry Frenkel(Fr), ondergebracht in een houten behuizing ontworpen en gebouwd door Michel Chazot(Fr).